Вступ

Сучасний стан розвитку Збройних Сил України потребує значного посилення так званого «людського чинника», як основи прогресивних зрушень у соціально-психологічних процесах військових підрозділів і підвищення їх боєготовності. Це висуває на перший план завдання вивчення морально-психологічного стану у військових колективах з метою підвищення психологічної стійкості особового складу, його готовності та здатності до виконання завдань за призначенням.

З виданням Наказу Міністра оборони України від 6 червня 2008 року №244 «Про введення посад та структурних підрозділів з виховної та соціально-психологічної роботи у Збройних Силах України» розпочато новий етап формування соціально-психологічної служби в тактичній та оперативно-тактичній ланці військового управління.

До цього часу існувала практика застосування розрізнених, іноді не адаптованих до особливостей військової діяльності психологічних методик для підвищення якості визначення професійної придатності особистості, ефективності управління соціально-психологічними процесами та супроводу професійної діяльності особового складу.
 
Запропоновані методики являють собою систему динамічного психологічного вивчення як окремого військовослужбовця, так і соціально-психологічних процесів у військових колективах. Їх професійне застосування дозволить офіцерам-психологам та командирам вчасно вивчати і відслідковувати психічні стани та властивості військовослужбовців, процеси, що відбуваються всередині військових колективів, своєчасно організовувати та проводити відповідні заходи.

Зазначене видання надається як експериментальний посібник на період розвитку соціально-психологічних структур у Збройних Силах України, яке розглянуто та схвалено методичною комісією Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України і Соціально-психологічного центру Збройних Сил України.

Популярне