Порядок роботи з журналом

Порядок роботи з журналом динамічного психологічного вивчення. Психологічна робота охоплює широкий спектр проблем Збройних Сил України – від організації морально-психологічного застосування військ (сил) та забезпечення їхньої повсякденної життєдіяльності до проведення індивідуальної психологічної роботи з військовослужбовцями та цивільним персоналом. Тому в її проведенні задіяні командири, штаби, органи з виховної та соціально-психологічної роботи. Якщо безпосередніми організаторами морально-психологічного забезпечення є заступники командирів з виховної та соціально-психологічної роботи, то за психологічну роботу відповідають офіцери-психологи, які обіймають відповідні посади.

На відміну від цивільних психологів, які, як правило, розглядаються як фахівці вузького профілю, діяльність військового психолога включає в себе психодіагностику, психопрофілактику, психологічну підготовку, соціально-психологічну адаптацію та психологічне консультування військовослужбовців. По суті, військовий психолог поєднує основні компетенції психолога-діагноста, соціального психолога, психолога праці та власне військового психолога. У своїй повсякденній професійній діяльності він повинен вирішувати завдання з вивчення психологічних особливостей військовослужбовців, військових колективів, здійснювати психологічне забезпечення бойової готовності, несення особовим складом бойового чергування, здійснювати профілактику негативних соціально-психологічних проявів та надавати допомогу військовослужбовцям у вирішенні їх психологічних проблем. У воєнний час він є безпосереднім організатором усієї системи психологічного забезпечення бойових дій підрозділу.

З метою оптимізації цієї роботи Соціально-психологічний центр Збройних Сил України пропонує комплекс психологічних методик, які являють собою систему динамічного психологічного вивчення військовослужбовців та військового колективу. Сутність даного комплексу полягає у здійсненні психологом протягом навчального року планомірної системної роботи з організації психологічного вивчення індивідуально-психологічних особливостей військовослужбовців, а також процесів у військових колективах. Проведення динамічного психологічного вивчення особового складу підрозділу здійснюється фахівцями з відповідною психологічною освітою та з додержанням положень Етичного кодексу психолога.

На підставі Плану динамічного психологічного вивчення на навчальний рік психолог проводить тестування особового складу. Кількість методик на місяць коливається від однієї до трьох. Отримані дані фіксуються у журналі динамічного психологічного вивчення підрозділу. Структурно журнал складається з трьох облікових документів, а саме:

Популярне