Методика виявлення військовослужбовців з ПРСП

Методика виявлення військовослужбовців з підвищеним ризиком суїцидальної поведінки. Однією з найважливіших задач у діяльності військових психологів, психофізіологів, соціологів є своєчасне виявлення військовослужбовців з ризиком суїцидальної поведінки. Особливе місце займає проблема вивчення осіб, схильних до суїцидальних проявів.

Аналіз біографічних даних, рис характеру, умов життя, особливостей реагування на різні подразнюючі фактори дозволили скласти методику визначення ризику суїцидальності. Методика повинна сприяти офіцерам СПС встановити ступінь ризику здійснення суїцидальності військовослужбовців, які опинилися у тяжких життєвих умовах.


Також її можуть виконувати командири підрозділів для підтримки своїх висновків про військовослужбовців, які за своєю поведінкою та іншими ознаками знаходяться в умовах життєвої кризи або в передсуїцидному стані.

Кваліфіковану допомогу у більш глибокому вивченні військовослужбовців можуть та повинні надавати медичні працівники. Проводячи амбулаторні прийоми, постійно спілкуючись з усім особовим складом, військові лікарі мають можливість систематично спостерігати за поведінкою воїнів, вивчати їхні особливості та виявляти причину тих чи інших відхилень у поведінці.

Багато необхідних відомостей можна отримати із листування військовослужбовців з рідними, а також зі школи, підприємств, військкоматів. Ці джерела інформації допомагають краще вивчити умови життя та виховання підлеглих до призову в армію, дізнатися про вплив батьків на своїх синів.

Певність методики підвищується поширенням джерел інформації і засобів вивчення особистості.

Карта ризику суїцидальності
До карти ризику суїцидальності входить 31 фактор ризику суїциду. На основі матеріалу попереднього вивчення особистості Досліджуваного, а також за підсумками невимушеної співбесіди з ним важливо визначити наявність і вираженість у нього перелічених у карті факторів. При цьому навпроти кожного фактора необхідно проставити його умовну "вагу" відповідно до таблиці. Характеристика наявності факторів Номери факторів 8,9,11-31 5-7 1-4,10 Фактор відсутній -0,5 -0,5 -0,5 Фактор слабо виражений +0,5 +1,0 +1,5 Фактор присутній +1,0 +2,0 +3,0 Наявності фактора не виявлено 0 0 0

Наприклад, за наявності факторів 8, 9, 11–31 навпроти них ставиться "вага" +1, якщо вони слабо виражені – +0,5, якщо не виявлені – 0, якщо фактори відсутні – 0,5. "Вага" факторів 5–7 оцінюється балами від -0,5 до +2,0, а фактори 1–4, 10 — від -0,5 до +3,0.

Оцінюються також характеристики факторів 7–10 у осіб, які не досягали віку початку статевого життя, а також одруження (21 рік). Потім підраховується алгебраїчна сума "ваги" усіх факторів. Якщо отримана величина менша від 8,6 — ризик суїциду незначний. Якщо величина ця коливається в межах 8,8–15,4 — наявний ризик суїцидальної спроби. У випадку, коли сума "ваги" перевищує 15,4 — ризик суїциду досліджуваного великий, а у випадку наявності в анамнезі спроби самогубства – значний ризик його повторення.

Фактори, що вивчаються:
І Дані анамнезу
1. Вік першої суїцидальної спроби — до 18 років.
2. Раніше мала місце спроба суїциду.
3. Суїцидна спроба у рідних.
4. Розлучення або смерть одного з батьків (до 18 років).
5. Нестача сімейного тепла в дитинстві і юнацтві.
6. Повна або часткова бездоглядність у дитинстві.
7. Початок статевого життя з 16 років і раніше.
8. Головне місце у системі цінностей належить любовним стосункам.
9. Виробнича сфера не грає важливої ролі у системі життєвих цінностей.
10. В анамнезі мало місце розлучення.

ІІ. Актуальна конфліктна ситуація
11. Ситуація невизначеності чекання.
12. Конфлікт у любовних та сімейних стосунках.
13. Тривалий службовий конфлікт.
14. Подібний конфлікт мав місце раніше.
15. Конфлікт обтяжений неприємностями.
16. Суб'єктивні почуття не подолання конфліктної ситуації.
17. Почуття втоми, знесилення.
18. Почуття образи, жалість до себе.
19. Розмови із загрозою суїциду.

III. Характеристика особистості
20. Емоційна нестійкість.
21. Імпульсивність.
22. Емоційна залежність, необхідність близьких емоційних контактів.
23. Довірливість.
24. Емоційна в'язкість, нерухомість.
25. Хворобливе самолюбство.
26. Самостійність, відсутність залежності у прийнятті рішення.
27. Напруженість потреб (сильно виражене бажання досягти своєї мети, висока інтенсивність даної потреби).
28. Наполегливість.
29. Рішучість.
30. Безконтрольність.
31. Низька здібність до створення компенсаторних механізмів, витіснення фруструючих факторів.

Популярне