Роль психології в людської діяльності

Сучасна психологія про незвичайні явища людської психіки. Роль психології в людської діяльності

У сучасному суспільстві психологія набуває все більшого значення у різних областях людської діяльності. Як наука психологія - це передусім спілкування, передача живого змісту від однієї людини до іншої. Абстрактної психології, зафіксованої у вигляді якихось залізних формул, немає і, хочу думати, не буде. Бо глибина і висота того, що вона береться зрозуміти, неуявна. Існує одна жартівлива пісенька, яка закінчується словами: "А в любові ми завжди новачки". Я б сказав, що і в психології ми завжди новачки. Порівняно з тим, що необхідно знати і вміти, ми усі, навіть ті, хто займається психологією усе своє життя, безнадійні дилетанти, якщо не сказати гірше: профани. Високий психологічний професіоналізм - це майже змагання з Богом.


Психологія не може бути віднесена до звичайних наук, хоч у ній наявне академічне зерно і в якійсь своїй частині вона може і повинна бути досить суворою, тобто об'єктивною. Особливість психології полягає в тому, що вона має справу з тим живим у людині, що постійно змінюється. Психологія у кожного і для кожного своя.

Цим вона відрізняється, наприклад, від фізики, яка єдина і непорушна - ніякої суб'єктивної фізики ні для кого, наскільки я можу судити, бути не може. А психологій стільки, скільки людей - плюс, звичайно, ще одна загальна психологія. І не одна, а теж велика кількість, тому що дуже багато різних людських суспільств.

Ось чому особливого значення набувають популярні книжки з психології, звернені не спеціалістом до спеціаліста, а до широкого читача. Наприклад, книга Карнегі "Як завойовувати друзів і впливати на людей" створила сучасну американську культуру, треба визнати, що, наприклад, відома американська пластикова посмішка - у великій мірі заслуга саме Карнегі. Психологія, що транслюється через друковане слово, впливає на життя усього суспільства.

Для нашої культури зацікавленість психологією, мабуть, характерна в більшій мірі, ніж для західної культури. Це видно із спрямованості нашої літератури,(Белінський, Гоголь) з її інтересу до психології людини, причому психології не поверхової, функціональної, а найглибиннішої.

У частині прикладної функціональної психології ми відстаємо від заходу - так же, як і в інших технологічних областях. І зараз зацікавленість цією областю у нас дуже велика.

Коли ми дивимося фільми про розвідників, то мимоволі заздримо їхньому умінню схиляти до себе потрібних людей, сказати кожному особливі слова, які справляють на співбесідника точно розраховане враження і зробити це завжди своєчасно, у спеціально створеній ситуації. Про мистецтво дипломатів схиляти на свою позицію партнерів у переговорах, вирішуючи цим питання миру й війни, долі цілих народів, також ходять легенди й пишуться захоплюючі романи.(“17 миттєвостей весни”, “Посол Радянського Союзу”).

Звичайно, і розвідники, і дипломати проходять спеціальну підготовку, в тому числі з психології. Недарма з усіх навчальних закладів найбільшою таємницею охоплені розвідшколи, та і Московський державний інститут міжнародних відносин - захований від простих смертних за сімома печатками.

Знання з психології спілкування до порівняно недавнього часу були малодоступними для широкого кола читачів. Навіть такі "невинні" книжки, як найпопулярніші у всьому світі роботи Дейла Карнегі, у нашій країні були лише під грифом "для службового користування".

Популярне