Добові цикли людини

1 година ночі. Більшість людей вже сплять біля трьох годин, послідовно пройшовши усі стадії сну. В цей період настає легка фаза сну, і людина може легко прокинутися. Саме в цей час ми особливо чутливі до болю.

2 години ночі. Більшість внутрішніх органів працюють в економічному режимі, за винятком печінки. Вона у ці "спокійні години" посилює обмінні процеси, а також активізується її дезинтоксикаційна функція. Якщо ви у цей час чомусь не спите, то намагайтесь не вживати алкоголь і каву. Не заважайте печінці. Вода, особливо мінеральна, молоко, чай з молоком - це краще, що можна придумати.

3 години ночі. Про тіло можна сказати, що воно розслаблене і відпочиває. В цей час - найнижчий артеріальний і венозний тиск, уповільнюється дихання і частота пульсу. Для тих, хто не спить - невдалий час, важко сконцентруватися, зосередити увагу; сонливість або лихоманливість, метушлива активність. (Це важливо враховувати при організації вартової служби).

4 години ночі. Тиск усе ще низький, головний мозок гірше постачається кров'ю. Цю годину можна назвати "роковою" - у цей час частіше всього вмирають люди. Хоч тіло розслаблене, обмінні процеси загальмовані, та відбувається загострення слуху - найменший шум, і ви прокидаєтесь.

5 годин ранку. Нирки працюють в економічному режимі, процес виділення загальмований. Вже змінено кілька фаз сну: фаза легкого сну і сновидінь, а також фаза глибокого сну без сновидінь. Той, хто встає у цей час, швидко приходить у бадьорий і працездатний стан.

6 годин ранку. Кров'яний тиск підвищується, збільшується частота пульсу й дихання - тіло готується до чергового дня, хоча спати вже хочеться знову.

7 годин ранку. Відбувається посилення імунного захисту, тому хворі частіше почуваються краще зранку. А "свіжозахворілі" почуваються зранку особливо погано - починає працювати імунна відповідь на інфекцію.

8 годин ранку. Тіло відпочило, дезинтоксикаційна функція печінки знову знижує активність - що можна, вже виведено з організму. У цей час прийом алкоголю особливо не показаний.

9 годин ранку. Посилення всіх рівнів активності, знижується чутливість до болю, підвищується загальний тонус.

10 годин ранку. У цей час ми у найкращій для себе "спортивній формі", при бажанні чи необхідності можна звернути гори або зробити ту роботу, за яку платять гроші. Такий рівень оцінки буде зберігатися до обіду. Той, хто п'є чай чи каву, проводить час у курильні чи у пробіжці по крамницях - розпиляє свої сили марно, просто так.

11 годин ранку. Тонус великий, великі навантаження відчуваються адекватно. Організм реагує на них посиленням обмінних реакцій.

12 годин дня. Настає момент необхідності у мобілізації сил. Обідати ще рано, краще перенести його на годину-другу, щоб максимально використати свій високий рівень працездатності.

13 годин дня. Перший етап активності людини вже пройшов, відчувається втома, потреба у відпочинку, а попереду ще багато роботи. Не забудьте перевести дихання, перепочити: "Релаксація - основа продуктивності".

14 годин дня. Реакції організму уповільнюються, крива тонусу і активності опускається. Це друга, у 24-годинному циклі, найнижча точка.

15 годин дня. Ми приходимо в тонус, норму і підвищуємо активність. Органи чуття максимально активізуються (гурмани віддають перевагу саме цьому часу для обіду).

16 годин дня. Рівень цукру у крові підвищується, але це пов'язано з "післяобіднім діабетом", і таке відхилення від норми не сигналізує про негаразди у роботі печінки.

17 годин дня. Продуктивність праці все ще висока, активність росте, спортсмени тренуються з подвоєною енергією, а конторські службовці активніше "підчищають хвости".

18 годин вечора. Психологічна бадьорість поступово знижується і зменшується, як і чутливість до болю. З'являється бажання побільше рухатися, потреба у фізичному зусиллі, відмінному від виробничого процесу - аеробіка, атлетизм, фізкультура, гімнастика...

19 годин вечора. Кров'яний тиск має тенденцію до підвищення. Психологічна стабільність близька до нуля - нервозність, неврастенічність, дратівливість, конфліктність, бажання посваритися через дрібниці. Можлива головна біль, посилюються алергічні реакції.

20 годин вечора. Відбувається посилення ступеню реакції. Кількість дорожньо-транспортних подій знижується, бо і водії, і пішоходи перебувають у хорошій формі.

21 година вечора. Психологічний стан стабілізується, а головне - нормалізується. Цей період особливо хороший для "сов" - для студентів і акторів, для запам'ятовування текстів, ролей, визначень, іноземних незрозумілих слів та епітетів. Вечірня пам'ять загострюєтся.

22 години вечора. Температура тіла знижується, а у більшості - навпаки, за рахунок фізіологічного збільшення лейкоцитів з 5 - 7 тисяч до 12. Частіше у цей час відбуваються "кризи хвороби", після чого вона йде на спад.

23 години ночі. Тіло і психіка готуються до сну, хтось спить, а хтось "переживає" минуле за день. В організмі починається робота по регенерації тканин і клітин.

00 годин. День скінчився. Тіло і головний мозок відкидає усе непотрібне. Якщо ви лягли о 22 годині, то почався час сновидінь.

Популярне