Парапсихологія

Парапсихологія як наука о таємних явищах психіки людини. Таємні явища у психології отримали назву "парапсихологія". Вона має своє свою історію, яка сягає своїм корінням у глибину віків. Цю історію прийнято ділити на кілька періодів - давній та ранній (XIII - XVIII ст.ст.), середній (приблизно від 1850 до 1950 років) і сучасний період.
Така тривала історія цією науки не повинна дивувати, бо з моменту зародження цивілізації у давніх Месопотамії та Єгипті, Індії й Китаї, Греції та Римі допитливий людський розум ставив питання, які довічно хвилювали людей, - про сутність життя і смерті, свідомість, безсмертя, душу, Всесвіт і про місце людини у ньому.

Люди давно стикалися з проявами незвичайних властивостей людської психіки, з паранормальними явищами (пси-явищами), бо в усі часи і в усіх країнах світу завжди знаходились окремі особистості, які виявляли неабиякі знання і здібності, вражаючи звичайних людей, - це були жреці, шамани, оракули, ясновидці, медіуми.

Розглядаючи особливості становлення і розвитку парапсихології у сучасний період, необхідно вказати на ряд причин, які відіграли важливу роль у справі її визнання з боку наукової громадськості. Посилена еміграція з різних країн Сходу в Європу та Америку призвела до швидкого розвитку на Заході різних шкіл, центрів та інститутів, що вивчають і пропагандують східні релігійно-філософські та етичні вчення (йога, дзен та ін.). Ці організації видають свої книги, журнали, бюлетені, газети; проводять курси лекцій із залученням висококваліфікованих викладачів, а також практичні заняття по навчанню аутотренінгу, гіпнозу, медитації, розвитку та оволодінню пси-здібностями.

Тому такі складні паранормальні явища, як телепатія, ясновидіння, астральний вихід, левітація, були сприйняті науковою громадськістю вже не як чергова сенсація, а як досить закономірні, хоч і незвичайні, явища,

Утвердженню парапсихології сприяли й інші причини, наприклад, практичне застосування екстрасенсорних явищ у медицині, а також широке розповсюдження в різних країнах пси-лікування та діагностики. Крім того, з'явились такі нові обдаровані екстрасенси високого класу, як Метью Менінг, Борис Єрмолаєв, Джуна Давіташвілі, Г.Кенчадзе, Ю.Воробйова, Ф.Конюхова, М.Багаурі, Інго Свен, Джун Сакачучі, Масуакі Кійота, Майк Едварс, Стів Шо, Анатолій Кашпіровський, Алан Чумак здатні проводити психо-кінетичні демонстрації як в лабораторних умовах, так і у великій аудиторії.

Чи маємо ми надчуттєве сприйняття? Звідки ми дізнаємося, що відбувається в оточуючому нас світі? За допомогою органів чуття, які дозволяють нам бачити, чути, відчувати. Але деякі вчені вважають, що людина здатна одержати інформацію, не застосовуючи органи чуття. Вони гадають, що людський розум має деякі незрозумілі до цих пір можливості, за допомогою яких можливе сприйняття інформації поза відчуттями.

Цей процес називається надчуттєвим сприйняттям. "Надчуттєве" означає "поза відчуттям".

Прийнято вважати, що існує три види надчуттєвого сприйняття. Приклад одного з них - це здатність деяких людей читати думки інших людей. Другий різновид надчуттєвого сприйняття можна проілюструвати таким прикладом: жінці сниться он, що її дочка, яка живе в іншому місті, поранена під час автомобільної арії. Наступного дня вона дізнається, що напередодні ввечері її донька була збита автомобілем.

Третій вид надчуттєвого сприйняття пов'язаний з людьми, здатними заглядати у майбутнє і провіщати, що має статися.

Нам відомо, що багато таких випадків дійсно мали місце, та дуже часто буває важко точно перевірити подібні повідомлення і дізнатися, як все це відбувалося насправді. Крім того, багатьом хочеться вірити цьому, і тому точна реєстрація того, що сталося, не ведеться.

Було проведено багато експериментів, щоб довести існування надчуттєвого сприйняття, та для багатьох вчених існування цього явища все ще залишається відкритим питанням.

Організм людини несе в собі багато рис, ознак, властивостей, успадкованих від предків. До них належить, наприклад, відчуття часу.

Хто з нас із власного досвіду не знає, що можна, коли захочеш, прокинутися без будильника. Потрібно лише вольовим наказом поставити на певний час "головний годинник". Відомо, що багато людей при цьому прокидаються за хвилину - дві до дзвінка. І вже зовсім вражає, як працює такий годинник під гіпнозом. "Прокиньтеся через 40 хвилин і зателефонуйте за таким-то телефоном", - каже гіпнотизер. Людина прокидається точно у вказаний час і телефонує! Серед вундеркіндів відомі люди-хронометри.

Майже все своє життя мешканець Швейцарії Жан Шевальє прожив у млині самотою. Та чутка про його диво-здібності розійшлася по усій країні. Секрет Шевальє був гранично простий і, разом з тим, вражаючий. Усе своє життя він подумки рахував секунди, хвилини і години. Це було для нього непереборним: рахувати, коли працював, коли читав книжки, коли розмовляв з людьми...

Дослідження останніх років відкривають для нас багато цікавого. Наприклад, у добовому циклі у людини різко змінюються фізіологічні показники.

Популярне