Біологічні ритми

Біологічні ритми - це періодично повторювані зміни характеру та інтенсивності біологічних процесів і явищ у живих організмах. Біоритми можна спостерігати на усіх рівнях організації живої матерії. Біоритми фізіологічних функцій такі точні, що їх називають "біологічними годинниками". Є підстави припускати, що механізм відліку знаходиться у кожній молекулі людського тіла, у тому числі в молекулах ДНК, що зберігають запас генетичної інформації. Клітинні біологічні годинники часто називають "малими", на відміну від "великих", які, як вважають, розташовані у головному мозку і синхронізують усі фізіологічні процеси в організмі. Біологічні ритми реалізуються у тісній взаємодії з оточуючим середовищем і віддзеркалюють особливості пристосування організму до циклічно змінюваних факторів цього середовища.
Обертання Землі навколо Сонця (з періодом 1 рік), обертання Землі навколо своєї осі (з періодом у 24 години), обертання Місяця навколо Землі (з періодом 28 днів) призводять до коливань освітленості, температури, вологості, напруги електромагнітного поля тощо, що служить своєрідними вказівками, або давачами часу, для "біологічного годинника".

У циклічно змінюваних умовах змогли вижити лише ті організми, стан яких змінювався в такт зі змінами середовища. Так, наприклад, з надходженням зими у середніх широтах багато тварин впадають у сплячку, і це допомагає пережити їм несприятливий період. Ведмідь, який з будь-яких причин не заліг у сплячку або якого розбудили, як правило, не доживає до весни. Яблуня, що несподівано розквітла пізно восени, майже завжди гине. У зв'язку з цим треба підкреслити, що безладні у часі, хаотичні зовнішні дії згубно впливають на живі організми. Вчені помітили, що яскраве вуличне освітлення у вечірній і нічний час шкодить деревам і кущам, які ростуть вздовж доріг і вулиць. Нічне електричне освітлення стало причиною масової загибелі морських черепах в Австралії. І коли звели до мінімуму нічне освітлення приморської зони, кількість загиблих черепах різко зменшилась.

Біоритми впливають і на нашу працездатність. Вона має два підйоми: з 10 до 12 годин і з 16 до 18 годин. Вночі працездатність знижується, особливо в інтервалі від 1 до 3 годин ночі. Останнім часом лікарі прийшли до висновку, що багато ліків подібні до отрути. Виявляється, далеко не однаково, коли, в які години хворий приймає прописані йому ліки. Так, наприклад, людям, що страждають на виразку, потрібно переносити час їжі на ніч - саме тоді їх організм найкраще настроєний на прийняття їжі. Добовий ритм слід враховувати при лікуванні алергії. Як показують дослідження, чутливість до таких основних алергенів, як побутовий пилок, досягає свого максимуму ввечері. А найкращий опір організму припадає на пізній ранок.

А людям, які не можуть похвалитися здоровим серцем, слід особливо пам'ятати, що працездатність серцевого м'язу на протязі двадцяти чотирьох годин неоднакова - двічі на добу, біля години дня і дев'яти вечора - вона падає до мінімуму.

Сезонні ритми у багатьох людей виражені дуже чітко. Так, весною обмін речовин в організмі активніший, ніж в осінні та зимові місяці. У різні пори року міняється склад крові - взимку і весною гемоглобіну в крові більше, а влітку він знижується до мінімуму. До стресу людина більше чутлива восени, менше - весною.

Вивчаючи складну картину ритміки у нашому організмі, дослідники пишуть про три цикли у біоритмах людини. Це 23-денний фізичний цикл, 28-денний емоційний цикл та 33-денний інтелектуальний цикл. В кожному з цих циклів половина днів належить до так званих днів-плюс та половина - до днів-мінус. В 23-денному фізичному циклі перші одинадцять днів - це дні-плюси, в такі дні можна і бажано займатися посилено спортом, здійснювати походи та ін. Наступні одинадцять з половиною днів вже менш придатні для таких справ, людина легко втомлюється.

Перші чотирнадцять днів 28-денного емоційного циклу відрізняються гарним настроєм, а наступні чотирнадцять днів - частіше поганим. Емоційний цикл характеризується "цікавими" та "сумними" днями.

Найбільше значення мають критичні дні переходу від днів-плюс до днів-мінус. Усі три цикли починаються з дня народження та з днів-плюс. День, коли виконуються "перемикання" циклу, називають "нульовим", або критичним днем. В цей день, особливо якщо він є "нульовим" для фізичного чи емоційного циклів, можуть виникати різноманітні нещастя та невдачі.

Ще в 30-ті роки дослідники проаналізували тисячу чотириста нещасних випадків. Було підраховано, що кожні шість з десяти потрапивших у неприємності постраждали у свої "нульові" дні. Дві третини усіх загиблих загинули у ті ж дні. Японські біологи досліджували обставини ста п’ятидесяти трьох вуличних пригод, при яких постраждали пішоходи. І що ж? Сто вісім осіб, тобто більше 70 %, потрапили в аварії в небезпечні для них дні.

Аналіз понад п'яти тисяч випадків смертей людей, померлих з різних причин, показав, що людина йде з життя, як правило, у свої несприятливі дні, існування яких передбачав ще 25 століть тому древньогрецький лікар Гіппократ. Саме у дні зниження фізіологічної активності організму померли російський цар Микола II та болгарський цар Борис III. Отже, і ці дати смерті можна було прогнозувати з великим ступенем достовірності. В такі дні розбились Валерій Чкалов, Юрій Гагарін, загинули при наземних іспитах три американських космонавти корабля "Аполлон". Французький льотчик і письменник Антуан де Сент-Екзюпері в свій несприятливий день не повернувся з розвідувального польоту...

Слід підкреслити, що люди потрапляють в аварійні ситуації, необов'язково перебуваючи за кермом технічних засобів. Але, безсумнівно, у водія машини така імовірність більша.

Наприклад, вранці 25 квітня 1990 року під час польоту несподівано повністю вийшла з ладу система електропостачання літака-таксі, в кабіні якого перебував Борис Єльцин та його супроводжуючі (для Бориса Миколайовича той день був несприятливим). З висоти 3500 метрів почалося падіння літака, та завдяки професіоналізму іспанських льотчиків він все ж таки не розбився. Хоч при посадці в результаті втрати швидкості майже впав на злітну смугу.

Подібний удар долі чекав на Єльцина і в майбутньому. 21 вересня 1990 року по дорозі на роботу він потрапив у дорожньо-транспортну подію. На той час Єльцин обіймав пост Голови Верховної Ради РРФСР, і подробиці аварії широко освітлювалися в пресі. Та й потрапляння до лікарні з нападами серцевої недостатності були вже двічі не у звичайні дні, а коли його організм був на спаді своїх можливостей, тобто у несприятливі дні.

Та не лише питання імовірності побутового і виробничого травматизму чи смертельного виходу вирішує теорія космічної біоритмології (саме такою вбачається назва науки про біоритми). Зростає кількість розлучень, що деморалізує усе суспільство в цілому, оскільки залишаються діти - заручники зламаної долі батьків. Що ж служить причиною розлучень? Нагадаю, що, наприклад, казали біографи про Жорж Санд і Альфреде де Мюссе: "Вони були, що називається, створені одне для одного, та разом бути не могли і розлучилися через два роки". Не прожили і двох років Анна Ахматова і Микола Гумільов. А ось протилежинй випадок. В Португалії у м. Жвора майбутнє подружжя Маттеус народилися в один і то же день, 1 січня 1801 року. Вони прожили у щасливому подружжі 80 років і померли знову ж таки в один день - 31.12.1899. Оскільки відрахунок біоритмів цієї пари почався в один день, то вони у них були ідеально синхронні, а отже, життєдіяльність їх організмів у чомусь була схожа на одночасно заведені годинники.

Слід думати, в цьому й полягає розгадка вічної таємниці людських взаємин, що знайшло відображення у "законі ноосинхронності організмів". Сутність його в тому, що два організми синхронні по біоритмам, тобто сумісні, якщо їхнє народження відбувалося в аналогічних, періодично повторюваних факторах космічного впливу. Лише цей закон, думається, і може дати відповіді на інтригуючі питання сумісності людських характерів як у професійній діяльності, так і в особистому житті.

Розрахунки показали, що асинхронні біоритми у були Санд і Мюссе, Ахматової та Гумільова, про невдалі союзи яких говорилося вище. Та якщо ці шлюби, прямо скажемо, не суттєві для людства, то в історії Росії були шлюби, від яких багато залежало у житті країни. Так, несумісність біоритмів Катерини II і Петра III стала причиною не лише нагальної смерті останного, а й появи їх не далекоглядного сина - Павла I. Його п'ятирічне перебування на троні спиралося на тимчасовиків Аркачєєва та Кутайсова, що викликало невдоволення серед придворних, в результаті чого Павла I було вбито.


Розрахунками також підтверджено: ідеально синхронні були біоритми організмів французького короля Людовіка XV та його фаворитки маркізи де Помпадур, яка ввійшла в історію; російської імператриці Анни Іоанівни та її фаворита Ернста Бірона. Ідеальна синхронність біоритмів пов'язувала Дж.Кеннеді та М.Монро, В.Леніна та І.Арманд, П.Дибенко та А.Коллонтай, І.Тургенєва та П.Віардо.

Газета "Труд" розповіла читачам про таємного співавтора М.Некрасова - першу на той час красуню Росії А.Панаєву. Розрахунки показали, що подружня пара Панаєвих була несумісною. Різниця ж синхронності біоритмів А.Панаєвої та М.Некрасова становила лише одну добу. Можливо, лише тому вони й були поряд, та все ж їхня близькість не стала такою, щоб назавжди лишитися разом, і Панаєва врешті-решт одружилася з іншим.

Усе, як відомо, повторюється. Ми знаємо про зв'язок С.Єсеніна з чарівною танцюристкою Айседорою Дункан. Змальовуючи їхні взаємовідносини, Ілля Шнейдер так характеризує цю пару: "Вони ж мазані одним миром, схожі одне на одного, викроєні на один зразок, обидва талановиті надміру, обидва емоційні, нестримні". Їхні біоритми в основному синхронні, і ніяка різниця у віці не змогла б перешкодити великій любові. Та ж причина не стала перепоною любові і наших сучасників - зірок естради Алли Пугачової та Філіппа Киркорова (до речі, біоритми А.Дункан та А.Пугачової синхронні).

Фактор сумісності, як вже говорилося вище, зближує людей і у професійні діяльності. Воїн "нестримної хоробрості" М.Голіцин брав участь у всіх битвах при Петрі I. Організми обох синхронні. Синхронні були біоритми у О.Невського та Г.Жукова, а з біоритмом В.Леніна синхронні біоритми Л.Брежнєва, Ю. Андропова, М,Горбачова, Б.Єльцина...

Проблеми космічної біоритмології вивчаються багато років. Зроблений аналіз різноманітних випадків у житті людей свідчить: потрібно знати ті дні, коли у організму бувають спади фізіологічної активності.

Таке знання дає реальну можливість знизити аварійність і травматизм; медичним працівникам - планувати день операції з урахуванням біоритмів хворого чи своєчасно застосовувати профілактичні заходи від нападів інфаркту міокарда; керівникам - формувати трудовий колектив відповідно до сумісності біоритмів співпрацівників; закоханим - враховувати "закон ноосинхроності організмів" при бажанні створити сім'ю...

Це ми рекомендуємо робити і при підборі особового складу варт. Критичні дні повинні бути відображені в особистої справі кожного військовослужбовця, який допущений до несення служби зі зброєю. Зробити це легко можливо з допомогою комп’ютерного тесту “Біоритм”

Популярне